Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019
Απόδημοι Κρήτες

Ο τελευταίος κάτοικος της Σπιναλόγκα

Πέμπτη 28 Απριλίου 2016 10:03

1767293

Το 1968 στο νησί της Σπιναλόγκα και στο Ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου γυρίζεται το 13λεπτο ντοκιμαντέρ «Letzte Worte» (Τελευταίες λέξεις), με θέμα την ιστορία του εμβληματικού λυράρη της Κρήτης, του Αντώνη Παπαδάκη, που έμεινε κάποια χρόνια στο νησί της Σπιναλόγκα.

Ο «Καρεκλάς» όπως αλλιώς τον φώναζαν, έπασχε από ψυχική διαταραχή και παρότι δεν ήταν λεπρός, από επιλογή του, όπως λένε, έμεινε για κάποια χρόνια στο νησί των λεπρών. Η ιστορία λέει ότι παρέμεινε στη Σπιναλόγκα και μετά την εκκένωσή της το 1957.

Ζούσε μόνος στο νησί, σαν ερημίτης, τρώγοντας χόρτα και σαύρες μέχρι τη στιγμή που οι Αρχές τον έφεραν πίσω στον πολιτισμό. Η ψυχική νόσος είχε προχωρήσει, ωστόσο η μουσική του «έρεε γάργαρη» από τα κατάβαθα της ψυχής του.

Το ντοκιμαντέρ παραθέτει μαρτυρίες για τον λυράρη, υπέροχα ακούσματα λύρας από τον ίδιο και σκιαγραφεί την ιστορία με χιούμορ και συναίσθημα και μια πειραματική σκηνοθετική ματιά.

Ο μουσικός που συνοδεύει στο ντοκιμαντέρ τον «Καρεκλά» είναι ο Δασκάλιος ο Λευτέρης.

Ο πρωτομάστορας της Κρητικής μουσικής Αντώνης Παπαδάκης, γεννήθηκε στα Περβόλια Ρεθύμνου. Tο 1893 και άρχισε να παίζει λύρα από παιδί. Θεωρείται από τους σημαντικούς μουσικούς της Κρήτης των αρχών του 20ού αιώνα.

Πρωτοεμφανίστηκε ως λυράρης γύρω στα 1928 στο πλευρό του λαουτιέρη Ψυλλάκη ή Ψύλλου. Συνεργάτες του ήταν κυρίως οι «μπουζουξήδες» (όπως έλεγαν τότε τους μουσικούς που έπαιζαν μπουλγαρί) Γιώργης Αγιούτης και Βλαδίμηρος Πλουμιστάκης και λίγο αργότερα, μαθητής ακόμη στο μπουλγαρί, ο Στέλιος Φουσταλιέρης, που ήταν και ανιψιός του. Ήταν από τους πρώτους που άρχισε περιστασιακά να χρησιμοποιεί το έγχορδο μπουλγαρί ως όργανο για τη συνοδεία της λύρας, προτού καθιερωθεί το λαούτο ως συνοδευτικό μουσικό όργανο στην Κρήτη.

Από τη δεκαετία του 1930 άρχισε να ηχογραφεί τραγούδια, με πρώτα τα περίφημα «Ρεθεμνιώτικα πεντοζάλια». Έμεινε γνωστός για την μποέμικη ζωή του και τα τελευταία χρόνια της ζωής του χαρακτηρίστηκαν από την ανέχεια και την φτώχεια. Απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών στα Χανιά σε άσυλο ανιάτων, το 1980.

Πηγή: flashnews.gr

Μοιράσου το:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someonePrint this page

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *