Τετάρτη 24 Απριλίου 2019
Απόδημοι Κρήτες

Ανάθεμά ντο για κομμουνισμό!

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013 20:46

komounismos

Ήντουνε, λέει, μια φορά, γύρω στα 1950, σ” ένα χωριό στα κεντρικά τση Ρεθύμνης, ένας αφέντης, απού δεν ήξερε ήντα” χε. Και ρίζες και αμπέλια και ωζά και απ” ούλα. Ήντανε τόσο πλούσιος, απούχε πλια πολλά απ” ούλο το υπόλοιπο χωριό μαζί.

Καθώς συνηθίζανε τότεσας, οι πιο πλούσοι εκάνανε πολλές κουμπαριές. Ετσά, έτυχεν ο Κωστής -ετσά τονε λέγανε- να γίνει σύντεκνος και με έναν συγχωριανό του, τόσο φτωχό απού δεν είχε μήδε ωζά, μηδέ μια πατησά γης.

Πασχιζεν αυτός να ξενοδουλεύγει, για να βρει μια ολιά φαγί για την κυρά και τα πέντε κοπέλια ντου.

Ελυπήθηκεν τον ο σύντεκνος και του ζήτηξε να του σκαλίσει τα χωράφια και του” ταξεν ένα πενηντάρικο, λεφτά γερά τα χρόνια εκείνα.

Επήγεν τότε ο κακομοίτσης και εδούλεψεν μερόνυχτα, με την όρεξή του, για να πάρει το πενηντάρικο, να ταΐσει τα κοπέλια. Και όντε τελείωσεν τα απου” χανε συμφωνήξει, επήγενε και γύρευγε το πενηντάρικο.

Έλα, όμως, που ο σύντεκνός του ήθελε να τον εμπαίξει…

– Δεν έχω κακομοίτση μου φράγκο απάνω μου, του είπε την πρώτη μέρα και έφυγε.

– Είναι τα πράγματα ζόρικα τούτες τσι μέρες. Όντε ευκολύνομαι θα σου τα δώσω, του είπε τη δεύτερη μέρα και έφυγε.

Τα ίδια και την τρίτη και την τέταρτη, ώσπου ο φτωχός ο Νικολής -ετσά τονε λέγανε- ήφταξε στα όριά ντου και έπιασε τον Κωστή και του είπενε:

– Σύντεκνε, κατέω το ότι κι εσύ ζορίζεσαι, αλλά δεν έχω μια μπουκιά να ταΐσω τα κοπέλια μου και τα χρειάζουμαι τα λεφτά.

Ανοίγει τότεσας το πουγκί του, απού φούσκωνε από τα λεφτά, ο Κωστής, μετρά πενήντα δραχές, ντου τσι δίνει και του λέει:

– Πάρε ντζι, αλλά γροίκα ήντα θα σου πω. Ξάνοιξε κακομοίτση μου, μην έρθει ο κομμουνισμός, γιάντα θα μας τα πάρει τα λεφτά μας και θα τα μοιράσει στσι φτωχούς.

– Ανάθεμά ντο, Κωστή, για κομμιουνισμό απού θέλει να μου μοιράσει το πενηντάρικο απού δούλεψα! Ποτέ ντου να μην έρθει, αποκρίθηκε ο Νικολής, έβαλε το πενηντάρικο στη φόδρα του κακοπαντέλονού του και ο Κωνσταντής, γελώντας, φύλαξε το γεμάτο του πουγκί…

Μοιράσου το:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someonePrint this page

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *