Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019
Απόδημοι Κρήτες

«Ο Ερωτόκριτος και η λαϊκή ποιητική παράδοση»: Εκδήλωση στα Χανιά

Σάββατο 20 Ιουλίου 2019 08:47


Στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019 ώρα 19.30 το απόγευμα

Συμμετέχοντας στους εορτασμούς του Έτους Ερωτόκριτου, η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου και η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων διοργανώνουν, με τη συνεργασία της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου και της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης, μια ποιητική και μουσική ημερίδα με θέμα:

O ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΚΑΙ Η ΛΑΪΚΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Ο διάλογος της μαντινάδας και της ρίμας με τον Ερωτόκριτο του Κορνάρου

Η σχέση του Ερωτόκριτου με τη λαϊκή παράδοση, ιδιαίτερα με την κρητική μαντινάδα και τη ρίμα, είναι ένα επιστημονικό πρόβλημα με πολύ ενδιαφέρουσες προεκτάσεις. Αντί να κάνομε ένα ακόμη Συνέδριο ειδικών μελετητών, επιλέξαμε να αναπαραστήσομε θεατρικά τους όρους και τα συστατικά στοιχεία του προβλήματος, μέσα από ζωντανούς ποιητικούς και μουσικούς διαλόγους ανάμεσα σε αυθεντικούς φορείς της παράδοσης: από τη μια αφηγητές και λαϊκούς τραγουδιστές του Ερωτόκριτου κι από την άλλη Κρητικούς μαντιναδολόγους και λυράρηδες. Αναπαράγοντας τη διαλεκτική του προσωπικού δημιουργού και του έργου του με τη ζωντανή λαϊκή παράδοση, επιχειρούμε μια καλλιτεχνική μεταγραφή του προβλήματος, που να δίνει την προτεραιότητα στην αισθητική απόλαυση και μέσω αυτής να διεγείρει τον προβληματισμό• όπως μας δίδαξε το αρχαίο θέατρο. Ο θεωρητικός λόγος περιορίζεται στο απολύτως αναγκαίο: μια σύντομη εισαγωγή.

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Θεατρικό Αναλόγιο, με ηθοποιούς του επαγγελματικού Θεάτρου: το Γρηγόρη Βαλτινό, το Μιχάλη Αεράκη, την Έλια Βεργανελάκη, το Σταύρο Λυλικάκη•

Μέλη της ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών: την Κλειώ Παπαδερού, το Μανόλη Ντουκάκη, τη Δέσποινα Σκαράκη•

Λαϊκούς ποιητές, τραγουδιστές και οργανοπαίχτες: τον Κώστα Πατεράκη, το Νίκο Βρέντζο, την Κωνσταντίνα Ροδουσάκη, το Σταύρο Ψαρουδάκη, το Γιάννη Παπαδάκη και άλλους παραδοσιακούς βιολάτορες και λυράρηδες από τις περιοχές Λασιθίου και Χανίων.
Η εκδήλωση θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, Παρασκευή, 26 Ιουλίου ’19 ώρα 19.30 το απόγευμα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μοιράσου το:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someonePrint this page

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *