Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019
Απόδημοι Κρήτες

Χανιά | S.O.S εκπέμπει το Φαράγγι της Σαμαριάς – Πότε ανοίγει για τους επισκέπτες

Τρίτη 23 Απριλίου 2019 21:19


Το θέμα της ασφαλούς λειτουργίας και επισκεψιμότητας του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς απασχόλησε τη Μεγάλη Τρίτη στο Ηράκλειο, τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη που είχε οργανώσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, λόγω της έναρξης λειτουργίας του Δρυμού η οποία αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα.

Η Συντονίστρια Μαρία Κοζυράκη, με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε περιοχές των Χανίων προσκάλεσε εκπροσώπους ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, φορέων και αρμόδιων υπηρεσιών προκειμένου να συζητηθούν τυχόν αποτρεπτικοί παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ασφαλή επίσκεψη του φυσικού οικοσυστήματος της Σαμαριάς.

Στη συνάντηση εργασίας με αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Κρήτης (Δασών Χανίων, Υδάτων και Πολιτικής Προστασίας) και της Περιφέρειας Κρήτης, συμμετείχαν ο Εμμανουήλ Μανούτσογλου, Κοσμήτορας στη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας, ο Πέτρος Λυμπεράκης, Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς – Δυτικής Κρήτης, ο Δήμαρχος Σφακιών, Ιωάννης Ζερβός, ο Δημήτρης Μήλιος, Ειδικός Σύμβουλος Κ.Ε.Δ.Ε. σε θέματα Πολιτικής Προστασίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε εκτενής αναφορά στην κατάσταση η οποία επικρατεί μέσα στο δρυμό, σύμφωνα με τους δασολόγους της Διεύθυνσης Χανίων οι οποίοι διενέργησαν αυτοψία τις προηγούμενες ημέρες. Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν και τη δεδομένη κατάσταση μέσα στο φαράγγι, οι πανεπιστημιακοί Λέκκας και Μανούτσογλου αναφέρθηκαν κυρίως στο βαθμό επικινδυνότητας, βάσει γεωλογικών φαινομένων και φέρουσας ικανότητας (επισκεπτών) του Δρυμού, παρουσιάζοντας μια σειρά από απαραίτητα μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες μεταβληθούν.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας: “τα θέματα που θα συζητήσουμε είναι δύο: το πρώτο είναι η ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών. Το δεύτερο είναι να δούμε κατά πόσο είναι σε εξέλιξη το φυσικό φαινόμενο ή κατά πόσο μπορούμε να τροποποιήσουμε την τρωτότητα του φαινομένου. Είναι δύο στοιχεία που αντικρούονται και θα πρέπει να βρούμε μία μέση λύση”.

Σαμαριά… όπως Ναυάγιο!

Ο κ. Λέκκας παρέπεμψε στο παράδειγμα του “ναυαγίου της Ζακύνθου, όπου “βρήκαμε μία τέτοια μέση λύση.

Έπρεπε δηλαδή η παραλία να αποδοθεί στην χρήση, γιατί είναι τεράστιο το οικονομικό και το κοινωνικό όφελος. Κι από την άλλη πλευρά, έπρεπε να διασφαλίσουμε την επισκεψιμότητα, τους ανθρώπους που επισκέπτονται το Ναυάγιο”. Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και στο φαράγγι της Σαμαριάς.

“Αναλύοντας όλα τα στοιχεία, θα δούμε τους πιθανούς κινδύνους που υπάρχουν και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε για το τι πρέπει να κάνουμε”, είπε ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας ότι “κύριο μέλημα μας είναι αφενός η ασφάλεια κι αφετέρου η ανάκαμψη της περιοχής η οποία μπορεί να γίνει και μέσω του ανοίγματος του φαραγγιού της Σαμαριάς”.

“Γερασμένες οι υποδομές της Κρήτης”, “μας προβληματίζει η συχνότητα και η ένταση των φαινομένων”

Ο κ. Λέκκας παράτησε, στη συνέχεια, ότι η “η Κρήτη έχει γερασμένες υποδομές. Από την άλλη πλευρά είχαμε ακραία φαινόμενα. Όλα αυτά συνέβαλαν στο να έχουμε όλη αυτή την εικόνα.

Όμως, εκτός από την εικόνα που είναι δεδομένη, εκείνο το οποίο μας βάζει όλους εμάς σε προβληματισμό είναι η συχνότητα και η ένταση των φαινομένων αυτών, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά σε όλη την Ελλάδα”.

Όπως εξήγησε ο ίδιος: “έχουμε να κάνουμε με μία επιταχυνόμενη διαδικασία εμφάνισης ακραίων φαινομένων. Και με μία διαδικασία αύξησης των συνεπειών από αυτά τα φαινόμενα. Όλα αυτά μας προβληματίζουν. Πιθανότατα να οφείλονται και στην Κλιματική Αλλαγή, αλλά δεν μπορούμε ακόμα να ερμηνεύσουμε ουσιαστικά την επίδραση του φαινομένου, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας”

Ο κ. Λέκκας έκρινε αναγκαίο”να γίνει μία πανεθνική προσπάθεια, έτσι ώστε οι υποδομές να σχεδιάζονται με ένα καινούργιο πλαίσιο, το οποίο θα λαμβάνει υπ’όψιν την επιτάχυνση αυτών των φαινομένων. Και βεβαίως, για να γίνουν σωστές υποδομές, να εξευρεθούν πόροι, να είναι τεχνικά επαρκή τα έργα, θα πρέπει όλοι μας να καταβάλουμε μία προσπάθεια για να ξεπεράσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Να ξεπεράσουμε το γραφειοκρατικό σύστημα το οποίο μας καθηλώνει, στην κυριολεξία, και το οποίο είναι ένα παράγωγο σύστημα που δεν μας αφήνει να πάμε μπροστά”.

Πηγή: cretalive.gr

Μοιράσου το:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someonePrint this page

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *