Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019
Απόδημοι Κρήτες

Φεύγει το «εκρηκτικό» φορτίο από το λιμάνι!

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018 12:28


Μεγάλη επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη – Προσωρινά κρατούμενοι οι οκτώ ναυτικοί του «Andromeda»

Κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, απομακρύνονται αυτή την ώρα, στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης των λιμενικών αρχών, κεντρικά, σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι περίπου 410 τόνοι εκρηκτικών που βρίσκονται εδώ και μέρες στο λιμάνι της πόλης μας, καθώς εντοπίστηκαν στο πλοίο “Andromeda” στα ανοιχτά της Κρήτης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο λιμάνι βρίσκεται εμπορικό σκάφος που θα μεταφέρει το «εκρηκτικό» φορτίο σε κατάλληλο χώρο στις Σέρρες.

Τα εκρηκτικά μεταφέρουν λιμενεργάτες σε συνεργασία με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου και αναμένεται να διαρκέσει περίπου 4-5 ώρες.

Η επιχείρηση γίνεται παρουσία πυροτεχνουργών.

Στο μεταξύ, προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, οι οκτώ ναυτικοί – πλήρωμα του φορτηγού πλοίου. Πρόκειται για δύο Ουκρανούς, πέντε Ινδούς και έναν Αλβανό, στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράβαση του νόμου 2168/93 που αφορά τον εφοδιασμό ομάδων, αλλά και για διατάραξη ασφάλειας πλοίων.

Στελέχη του Λιμενικού Σώματος έχουν αναφέρει ότι το πλοίο με εκρηκτικά θα έσπαγε το εμπάργκο και θα κατέληγε στη Λιβύη χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει τίποτα για τους παραλήπτες.

Σημειώνεται ότι από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει κοινοτική οδηγία που απαγορεύει τη μεταφορά και πώληση όπλων και εκρηκτικών υλικών, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή, στη Λιβύη.

Ο εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας υποστήριξε ότι για ενάμιση μήνα το πλοίο βρίσκονταν σε «ομηρεία» λόγω αθέτησης των υποχρεώσεων από τις δύο τουρκικές εταιρείες στις οποίες ανήκει το συγκεκριμένο εμπόρευμα και οι οποίες δεν κατέβαλαν τα λιμενικά τέλη, προκειμένου το «Andromeda» να μεταβεί μέσω της διώρυγας του Σουέζ στο Τζιμπουτί, όπου ήταν και ο προορισμός του φορτίου.

«Λόγω της φύσης του φορτίου ήμασταν από αγκυροβόλιο σε αγκυροβόλιο και το «Adromeda» είχε κάνει μία διαδρομή Πορτ Σαΐντ, Λάρνακα, Λεμεσός, Καλοί Λιμένες, Καλαμάτα, Σητεία» υποστήριξε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ναυτικός πράκτορας, που προσπάθησε να βοηθήσει τον εκπρόσωπο της «Adromeda» να βρει ασφαλές λιμάνι, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η εταιρεία είχε ζητήσει με έγγραφό της το πλοίο να προσεγγίσει το λιμάνι του Αστακού, αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες επικαλέστηκαν περιβαλλοντικούς λόγους.

Ο συνήγορος της εταιρείας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι το φορτίο ήταν νόμιμο και εκτίμησε ότι η απόφαση να κρατηθεί προσωρινά το πλήρωμα στηρίζεται πιθανότατα στο σκεπτικό ότι ήταν ύποπτοι φυγής. «Πιστεύουμε ότι αυτό θα αλλάξει στο μέλλον» είπε και σημείωσε ότι «ο επρόσωπος της εταιρείας είναι ήδη στη διάθεση των Αρχών, προκειμένου να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις».

Μοιράσου το:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someonePrint this page

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *