Παρασκευή 24 Μαΐου 2019
Απόδημοι Κρήτες

Aρχαιρεσίες στο Σύλλογο Λασιθιωτών ΄΄Ο Δικταίος΄΄

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018 23:34

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Αρχαιρεσίες στη σκιά των ανεμόμυλων του ΘΑΝΑΣΗ ΓΙΑΠΙΤΖΑΚΗ
Πέρασαν κιόλας οκτώ μήνες από τον περασμένο Απρίλιο που πραγματοποιήθηκε συνέδριο στην Αθήνα, όπου αναφέρθηκε επίσημα (και καταγράφηκε κινηματογραφικά από τη Λασιθιώτισσα σκηνοθέτιδα κ. Ελένη Βλάση) η πρόθεση του Δήμου Οροπεδίου να αναδειχθούν και να ενταχθούν οι Ανεμόμυλοι του Οροπεδίου Λασιθίου στο εθνικό μητρώο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.
Στον ίδιο χώρο, δηλαδή στα γραφεία του Συλλόγου Λασιθιωτών «Ο Δικταίος» στην Ομόνοια της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε προχθές την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου γενική συνέλευση των Οροπεδιωτών της Αθήνας. Προεδρεύων της συνέλευσης ορίστηκε ο Μάκης Κρασανάκης και για χρέη γραμματέα ο Γιάννης Χαραλαμπάκης. Στη διάρκεια των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου έγινε σχετική συζήτηση πάνω σ’ αυτό το θέμα. Στο συνέδριο, τότε, η πρόεδρος του «Δικταίου» κ. Δέσποινα Δαμιανάκη – Ουρανού είχε μιλήσει για τα οφέλη της αναστήλωσης των ανεμόμυλων και είχε προτείνει μάλιστα να γίνει «Σύλλογος Φίλων Ανεμομύλων». Ο Μάκης Κρασανάκης (επίτιμος δ/ντης του Υπ. Πολιτισμού και πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών και Φίλων Κρήτης Αγίας Παρασκευής) είχε αναφερθεί στην ιστορία των ανεμόμυλων και συνάμα πρόβαλε μια δικιά του ταινία με θέμα «Το Λασίθι Παλαιότερα», όπου είχαμε δει τους 10.000 ανεμόμυλους που υπήρχαν στο Λασίθι σε μια άλλη εποχή. Ο κ. Δημ. Πλεύρης είχε εξηγήσει το νομικό και το οικονομικό της υπόθεσης, καθώς και για το θέμα που προωθείται στην Ουνέσκο. Ο πρώην πρόεδρος του «Δικταίου» κ. Γιώργος Μπίμπας είχε τονίσει ότι οι μύλοι είναι καλό να αναστηλωθούν, όμως για την ανάπτυξη του Οροπεδίου απαιτείται και καλύτερο οδικό δίκτυο. Είχαν πάρει τον λόγο, ανάμεσα σ’ άλλους, ο στρατηγός Ζαχ. Βερίγος και ο πολιτευτής κ. Γ. Κουτουλάκης. Τέλος, ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιάννης Στεφανάκης είχε πει ότι πρέπει να αναστηλωθούν οι Ανεμόμυλοι, γιατί όσο αυτοί αυξάνονται, τόσο αυξάνει εκεί ο τουρισμός, οπότε αυτό θα φέρει ανάπτυξη στο Λασίθι όπως έχει συμβεί σε αντίστοιχα άλλα μέρη του Εξωτερικού, π.χ. στο Ναστιφάν του Ιράν και στο Κίντερντικ της Ολλανδίας.. Τότε, είχε ανακοινώσει πως είχε πετύχει την εξεύρεση χρημάτων για την αναστήλωση πολλών Ανεμόμυλων. Και συμπληρώνοντας είχε πει ότι υπάρχει ήδη νόμος που απαγορεύει την πώληση και την εξαγωγή από το Οροπέδιο σιδηρικών και εξαρτημάτων που προέρχονται από Ανεμόμυλους. Έκτοτε, τα μέλη του Συλλόγου δεν έχουν ενημερωθεί για τις περαιτέρω ενέργειες του δημάρχου σχετικά με την πρόοδο του εγχειρήματος.
Ένα ακόμα παράπονο που εκφράστηκε στη συνέλευση ήταν η έλλειψη οικονομικής συμπαράστασης εκ μέρους των αδελφών σωματείων του Ηρακλείου και του Αγίου Νικολάου, που από κοινού με τον «Δικταίο» της Αθήνας βγάζουν το περιοδικό «Λασίθι», με αποτέλεσμα τη δυσκολία έκδοσης του περιοδικού που τους αφορά όλους. Πράγματι, σε αυτό το περιοδικό μάθαμε για τον εφευρέτη του κρητικού ανεμόμυλου Μανώλη Παπαδάκη (Σπιρτοκούτη) από το Ψυχρό και για τον μαθητή του Στέφανο Μαρκάκη (Μαρκοστεφανή) από το Φαρσάρω που από ξύλινο τον έκανε σιδερένιο, ή για την πονεμένη ιστορία των αδελφών Παπαδάκη, του Μανώλη που εξισλαμίστηκε και του Αντώνη που τον αναζήτησε, ή για τη Μάχη του Οροπεδίου Λασιθίου, που προς τιμή της ονομάστηκε όλος ο νομός «Νομός Λασιθίου».
Έγινε ενημέρωση για το Κτηματολόγιο, αφού η διαδικασία του θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες στο Νομό Λασιθίου. Στη συνέχεια εκλέχτηκε εφορευτική επιτροπή ( Μάκης Κρασανάκης, Γιάννης Σπανάκης και Γιάννης Χαραλαμπάκης), που διενήργησε τις εκλογές. Σύμφωνα με την καταμέτρηση των ψήφων, εκλέγονται: Δέσποινα Δαμιανάκη – Ουρανού, Άρης Χαραλαμπάκης, Αντώνης Μύτης, Γιάννης Αναστασάκης, Μανώλης Φουκαράκης, και οι Γιιώργηδες Φραγκάκης και Ξεζωνάκης.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΑΠΙΤΖΑΚΗΣ

Μοιράσου το:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Email this to someonePrint this page

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *